WILLEBROEK KANAALGEMEENTE VERWACHT EXTRA INKOMSTEN NA REALISATIE BOUWPROJECTEN
De gemeente mag de komende jaren heel wat nieuwe inwoners verwelkomen. “Als we alle geplande projecten en verkavelingen samentellen, verwachten we minstens 750 en mogelijk wel 1.000 nieuwe huizen tegen 2025. Dit moet Willebroek niet enkel een financiële boost geven, maar ook een betere uitstraling”, zegt schepen voor Wonen en Ruimtelijke Ordening Tinneke Huyghe (CD&V).
“Dat onze gemeente alsmaar aantrekkelijker wordt, blijkt uit de vele aanvragen van projectontwikkelaars die in Willebroek willen bouwen. De grondprijzen gaan in stijgende lijn maar blijven – zeker vergeleken met de regio rondom – nog erg betaalbaar. Bovendien hebben we in Willebroek nog voldoende ruimte vrij, wat ook niet overal nog vanzelfsprekend is. Klein-Brabant is stilaan volgebouwd en ook vanuit Meise en Londerzeel wordt meer en meer naar Willebroek uitgeweken. Tot slot is ook onze ligging – aan de A12 en tussen Antwerpen en Brussel – een grote troef”, aldus Huyghe.
“Verschillende private projecten worden de komende twee tot drie jaar ontwikkeld, samen goed voor zo’n 555 wooneenheden. Op site De Naeyer worden van 2016 tot 2018 zo’n 140 huizen gebouwd, in de verkaveling Van Den Bogaert verwachten we 26 wooneenheden, in de Bezelaervelden 48 stuks. Een private ontwikkelaar plant in de Keizerstraat 21 appartementen en 6 woningen, in de Ploegstraat wordt ruimte gecreëerd voor 32 woningen. Op het terrein van het voormalige cultuurcentrum De Ster is plaats voor 40 wooneenheden, aan de overkant van de Torenstraat komen 60 appartementen bij. Op de site Craenhals verwachten we 18 kavels, 100 appartementen en 29 assistentiewoningen, de Heilig Kruiskerk wordt omgebouwd tot woonproject met 17 appartementen. In de Baeckelmansstraat komen 14 appartementen bij, in de Beekstraat 5 kavels”, somt Huyghe op.
“Vanuit IVA Innova (dat het privé-patrimonium van de gemeente beheert) worden op korte termijn een vijftigtal nieuwe wooneenheden verwacht, op middellange termijn nog eens honderd bovenop. Ook de sociale huisvestingsmaatschappij plant projecten in de Akkerlaan en Tuinwijk die samen goed zijn voor zo’n 272 wooneenheden. Hier zullen we een ander publiek aantrekken dan de jonge tweeverdieners die we in de nieuwe woonwijken verwachten. Toch zal de heropwaardering van de wijk Willebroek-Stad – met mooiere woningen, meer open ruimte en groen – een groot verschil maken voor de kwaliteit van de leefomgeving van onze inwoners én de uitstraling van onze gemeente.”
Personenbelasting
De verwachte woningen zullen ook een positieve invloed hebben op de Willebroekse financiën. “Willebroek telt nu 10.500 brievenbussen. Als dit aantal de komende jaren met tien procent stijgt, zal dit vanzelfsprekend een meerwaarde betekenen in onze personenbelasting”, vult schepen van financiën Luc Spiessens (N-VA) aan. “Hoeveel die stijging precies bedraagt, is nu nog koffiedik kijken. We kennen immers het inkomen van onze nieuwe inwoners nog niet.
Bovendien is de stijging afhankelijk van wanneer de nieuwe woningen precies vergund, gebouwd en verkocht worden. We hielden daarom in onze budgetten ook nog geen rekening met deze meeropbrengst, en beslisten nog niet op voorhand wat we met dat extra geld gaan doen. Mogelijk wordt het geïnvesteerd in nieuwe projecten, mogelijk laten we er een kost voor onze inwoners – bijvoorbeeld de onroerende voorheffing – mee dalen. Een ding is zeker: dit alles geeft een mooie financiële boost aan Willebroek.”
Leave a Reply